Zbrinjavanje djece u DV MAZA od 11. svibnja 2020.

Poštovani i dragi roditelji,

vjerojatno ste informirani da je trenutni prijedlog Vlade RH i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo omogućiti roditeljima koji se vraćaju svojim radnim obvezama prihvat i zbrinjavanje djece u predškolskim ustanovama od 11. svibnja 2020. godine.  Obzirom da je u uputama predloženo osnivanje skupina od maksimalno devetero djece uz jednog odgojitelja, jasno je da se situacija još ne vraća u normalno stanje i toga moramo biti svjesni.

U priloženom dokumentu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 29. travnja 2020. godine možete pročitati kako bi trebao izgledati rad u vrtiću, prihvat djece te pod kojim je uvjetima prihvat djece uopće moguć. Ukratko, i dalje se potiče da djeca koja imaju mogućnost biti zbrinuta s odraslom osobom, ne dolaze u vrtić kako bi se mogao osigurati rad poštujući preventivne mjere socijalnog distanciranja, onoliko koliko je to moguće u jednoj predškolskoj ustanovi. Kao razboritim i odgovornim odraslim osobama, jasno nam je da to neće u potpunosti biti moguće.

Zbrinjavanje djece u DV MAZA od 11. svibnja 2020.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrtić će poticati poštivanje fizičkog razmaka i pojačanu osobnu higijenu djece, no za očekivati je da djeca od dvije do sedam godina neće moći u potpunosti slijediti upute iz jednostavnog razloga kao što su razvojne značajke pojedine dobi koje karakterizira:

  • istraživanje predmeta i prostoru koji okružuje dijete (često stavljanje ruku i predmeta u usta kod djece mlađe dobi);
  • znatiželja u odnosu na druge osobe/drugu djecu;
  • nerazumijevanje uputa;
  • nepoštivanje uputa, motorička nespretnost i nedoraslost;
  • motorički nemir i potreba za kretanjem.

Molimo Vas da budete svjesni, kako navode u Uputama HZJZ-a u prilogu, „boravak u vrtićima i školama potencijalno može predstavljati veći rizik za zarazu djece s COVID-19 nego je to obiteljski dom ili kućanstvo“.

Važno je naglasiti da je ova mjera zbrinjavanja djece omogućena roditeljima koji su zaposleni, a nemaju nikakvu drugu mogućnost zbrinjavanja djeteta.

Svjesni smo da, kao i nama, većini djece nedostaje njihov vrtić, prijatelji i odgojiteljice. No, povratak u vrtić u ovim okolnostima neće moći biti organiziran na uobičajeni način. To znači da zbog poštivanja uputa HZJZ, vrtić će organizirati skupine koje će se potencijalno razlikovati od njihovih matičnih skupina, a zbog podjele odgojiteljica u timove, djecu će zbrinjavati odgojiteljice drugih skupina. Naše bi polaznike to moglo uznemiriti, kao i činjenicu da u zgradu vrtića roditelji ne smiju ulaziti već ih predaju odgojiteljici na ulaznim vratima vrtića ili terasama. Nije dozvoljeno niti unositi predmete u vrtić (igračke, tješilice, dude varalice i drugo).

Također, vjerujemo da ste već prepoznali dobrobiti boravka djeteta u vrtiću, no važno je nepomenuti da će i odgojno-obrazovni rad biti uvelike prilagođen odnosno, rad odgojiteljica će se temeljiti na njezi i skrbi o djeci i poticanju higijenskih navika, uz druge aktivnosti koje će biti moguće provoditi, a da se život i zdravlje djece i odgojitelja ne ugrožava.

Detaljnije možete pročitati u dokumentu HZJZ koji prilažemo. Uvjete prihvata djece u vrtić možete pogledati u Izjavi roditelja/skrbnika koju također prilažemo ovom tekstu.

Premda mjere popuštaju, opasnost još nije prošla, još uvijek moramo biti odgovorni zbog sebe, svojih bližnjih, ali i drugih ljudi čije je zdravlje već narušeno godinama ili bolešću.

Hvala Vam na razumijevanju.

Dječji vrtić MAZA Valpovo

 

IZJAVA roditelja/skrbnika djeteta Upute o dovođenju djeteta u dječji vrtić Upute HZJZ-a za otvaranje vrtića i škola Preporuke za rad s djecom rane i predškolske dobi u dječjim vrtićima
Zbrinjavanje djece u DV MAZA od 11. svibnja 2020. Zbrinjavanje djece u DV MAZA od 11. svibnja 2020. Zbrinjavanje djece u DV MAZA od 11. svibnja 2020. Zbrinjavanje djece u DV MAZA od 11. svibnja 2020.